wp40 problem

Discussion in 'Pumps and Waterflow' started by 4age, 27 Jan 2015.

  1. 4age

    4age

    Joined:
    23 Feb 2010
    Posts:
    3,548
    Likes Received:
    107
    Location:
    Cape Town
    Hi guys

    had a power cut yesterday. when I got home I noticed one wp40 stopped working (lets call it A).a similar thing happened to me last year and I ended up replacing that wp40 head (lets call it B).

    I decided to take out the wp40 (A) that stopped working yesterday, and plugged in the old wp40 (B) that stopped working last year into the same controller. wp40 (B) was not in the tank, and started working. I then unplugged it from controller, put wp40 (B) in tank, plugged it in and it stopped working. plugged in the wp40 (A) that stopped working yesterday while keeping it outside tank and it worked..put wp40 (A) back and when I put it on it also stopped..im really confused here.


    anyone have an idea what it could be?
     
  2. AdS Guest




    to hide all adverts.
  3. zippy

    zippy

    Joined:
    30 Nov 2014
    Posts:
    588
    Likes Received:
    98
    Location:
    Alberton
    give it a service/clean.
     
  4. butcherman

    butcherman Moderator MASA Contributor

    Joined:
    7 Sep 2009
    Posts:
    11,626
    Likes Received:
    280
    Location:
    Kempton Park
    i have a similar issue on my wp25. i unplug and plug it in a few times and then it starts working
     
  5. RiaanP

    RiaanP Moderator

    Joined:
    11 Aug 2008
    Posts:
    23,163
    Likes Received:
    1,232
    Location:
    Centurion
    what happens if you touch the impeller with your finger of pencil. Does it start then?
     
  6. 4age

    4age Thread Starter

    Joined:
    23 Feb 2010
    Posts:
    3,548
    Likes Received:
    107
    Location:
    Cape Town
    it doesn't start then..it like the pump dies in water. power doesn't trip
     
  7. Clowning

    Clowning

    Joined:
    8 Jul 2012
    Posts:
    1,039
    Likes Received:
    79
    Location:
    Schaapkraal,Cape town.
    You will need to clean the impeller shaft as dirt builds up inside and prevents it from making contact so it will not start also try when it's on outside the tank then putting it in the water
     
  8. 4age

    4age Thread Starter

    Joined:
    23 Feb 2010
    Posts:
    3,548
    Likes Received:
    107
    Location:
    Cape Town
    Thanks for the advice guys..did a nice overnight soak in vinegar and water...works again
     
  9. carlosdeandrade

    carlosdeandrade

    Joined:
    24 Dec 2010
    Posts:
    8,230
    Likes Received:
    228
    Location:
    North Riding, Jozi
Recent Posts

Loading...
Similar Threads - wp40 problem Forum Date
[wtd] Jebao WP40 Wanted 15 Nov 2016
[wtd] WP40 OR WP60 Wanted 31 Aug 2016
[wtd] Jabao WP40 or WP25 wetside Wanted 19 Aug 2016
[wtd] 2 X Jebao WP40 or 2 X Jebao RW15 Wanted 9 May 2016
jeboa wp40 Jungle Aquatics 11 Dec 2014
[wtd] Wp40 Wanted 31 Mar 2014
New Video: WP40 Marinecost of Korea Video Threads 15 Nov 2013