Testing a T5 ballast

KevinW

Shrimp
Joined
6 May 2007
Posts
342
Reaction score
4
Location
Hillcrest
Hi all,

Can anyone tell me how to test a T5 ballast (Tridonic.Atco PC 2/39 T5 Pro lp - if that means anything to anyone!)? Case of it was working and was unplugged and stored for a few weeks and the lights do not come on now when I plugged it all in again.
Thanks
 

Afsal

Yellow Tang
Joined
7 May 2007
Posts
2,585
Reaction score
123
Location
Dbn,Kzn
yep thats the only way to test it and if its a dual ballast make sure u connect bolth bulbs !!! also if still not working , try another set of bulbs , bulbs can also be old/faulty
 

Smithers

Clownfish
Joined
7 May 2007
Posts
1,103
Reaction score
11
Location
Hillcrest
Kev, try and push the wires into the ballast properly. If you need a hand I can pop in tonight.
 

KevinW

Shrimp
Joined
6 May 2007
Posts
342
Reaction score
4
Location
Hillcrest
Hi all,

Sorry for the lack of response - had to go earn some money today! I will check teh wiring again - in fact am planning to rewire all the lights anyway as my existing canopy is annoying me. Will post later/tomorrow about whether it worked or not. Essentially though then there is no way to test the ballast itself other then with trial and error with the wiring and bulbs?

Cheers
PS Smithers you are welcome to pop in
 

Warr7207

Moorish Idol
Joined
28 Dec 2007
Posts
12,781
Reaction score
31
Location
JHB
Is it true that a dual ballast will only work if both globes are connected and working ?
 

lanzo

Clarion Angel
Joined
10 Sep 2007
Posts
9,395
Reaction score
26
Location
Centurion
don't know about working, but yes the current needs to go threw both
 

Warr7207

Moorish Idol
Joined
28 Dec 2007
Posts
12,781
Reaction score
31
Location
JHB
So is there no way to test the outputs with a multimeter when connected to 220AC ?
 

Lowflyer

Clownfish
Joined
7 Jul 2008
Posts
1,063
Reaction score
1
Location
Slummies
Kevin, a bit off topic, if you don't mind me asking, how much did you pay for that ballast, i'm also looking at getting a dual 39w T5 ballast and i've seen them for around R200 here
 

Lowflyer

Clownfish
Joined
7 Jul 2008
Posts
1,063
Reaction score
1
Location
Slummies
Oh really, that's cheap, I wonder if I should rather order one from cape town, maybe buying and shipping will be cheeper for a 39w dual ballast than buying it here
 

Lowflyer

Clownfish
Joined
7 Jul 2008
Posts
1,063
Reaction score
1
Location
Slummies
Show off, if i had a bigger room and more money I'd also have that, haha:razz:
 

HenkHugo

Copperband
Joined
10 May 2007
Posts
3,629
Reaction score
29
Location
Cape Town
let me phone around tomorrow and see if i can s till get them at that price for you
 

bruce

Plankton
Joined
19 Jul 2008
Posts
12
Reaction score
0
Location
slumies
hey, could i maybe sneak in on it to. also need T5 ballast...luke maybe we can split the price on postage? why is everything always more expensive in slummies?
 

Similar threads


Top