Skimmer pump keeps jamming

Discussion in 'Protein Skimmers, Mechanical Filtration' started by Dee318i, 18 May 2012.

  1. Dee318i

    Dee318i

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    Hi guys i have a skimz sm201, its been working fine up until a month ago, when it started jamming, I went to idol marine they said to leave it in a mixture of water and vinegar and then let it run for a while in the vinegar/water solution, ive done that up to three times now and the pump keeps getting stuck after its been in the tank for a couple of days, do i need to replace this pump?!? and if so where do they sell skimz spare parts in johannesburg?!?
     
  2. AdS Guest




    to hide all adverts.
  3. 459b

    459b Moderator MASA Contributor

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    9,748
    Likes Received:
    788
    Location:
    Cape Town
    Is the impellor still ok?
     
  4. Dee318i

    Dee318i Thread Starter

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    yes everything looks fine when i opened it, but for some reason it keeps getting jammed everytime the power goes off and on again, its like there is buildup in between the impeller and the part where it connects to the pump but its building up to quickly
     
  5. 459b

    459b Moderator MASA Contributor

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    9,748
    Likes Received:
    788
    Location:
    Cape Town
    So it only dies it when power gets turned off?
     
  6. Dee318i

    Dee318i Thread Starter

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    Yip, when its running its fine and then as soon it stops spinning because of a power outage it wont start spinning until i take in out of the sump open the skimmer up and put it in a solution of vinegar and water, like if i open it and try to turn it with my hand the impeller feels stiff
     
  7. 459b

    459b Moderator MASA Contributor

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    9,748
    Likes Received:
    788
    Location:
    Cape Town
    Sounds like its starting in the wrong direction when the power comes back on.
     
  8. Dee318i

    Dee318i Thread Starter

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    That cant be because as soon as i leave in in the vonegar water solution for a few mins it runs and starts fine with out my help and none of the wires have been damaged or anything it was runnung perfectly up until a month ago and the 1st time i opens it was when it stoped spinning for the 1st time
     
  9. shaunn

    shaunn

    Joined:
    26 Sep 2011
    Posts:
    2,179
    Likes Received:
    36
    Location:
    JHB
    i have the same probleam with my skims 102 normaly i blow down the air line and it starts again

    but like i said this will be the fist and last time i buy a skims
     
  10. Dee318i

    Dee318i Thread Starter

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    like i dont know what this things issue is the other day i ran it for an hour in the water vinegar solution thinking that it would clean out all the buildup that caused it to stop but it didnt help at all, and these surposedly are the best skimmers you get, at least thats what i heard
     
  11. shaunn

    shaunn

    Joined:
    26 Sep 2011
    Posts:
    2,179
    Likes Received:
    36
    Location:
    JHB

    they are good skimmers but the after sales service is really bad and the pumps are faulty
     
  12. AfricaOffroad

    AfricaOffroad

    Joined:
    12 Mar 2010
    Posts:
    1,696
    Likes Received:
    35
    Location:
    Ballito, KZN
    Look to replace the impellor. You may well find there is not enough free play on the prop portion of the impellor. You need this as form of low friction/drag start up, otherwise the pump simply wont start.

    Had a problem like this on my AM pump. The prop had no free play (caused by build up) and the pump simply would not auto start. Changed the impellor to one of their new designs, no issues ever since.

    This problem is typical of bigger pumps.
     
  13. Dee318i

    Dee318i Thread Starter

    Joined:
    8 Dec 2011
    Posts:
    84
    Likes Received:
    1
    Location:
    Sandton
    Okay kewl ill defnately look into that, but do you think i should replace the impeller or should i just buy a new pump coz i boought this one 2nd hand so im not too sure if the previous owner had the same problem
     
Recent Posts

Loading...
Similar Threads - Skimmer pump keeps Forum Date
[wtd] bubble magus sp4000 pump or skimmer Wanted 15 Nov 2016
Urgent help needed Skimz skimmer pump burned Urgent Help Needed 8 Nov 2016
[wtd] Aquaria magic wave 37 skimmer pump Wanted 24 Sep 2016
[wtd] Looking for Red Sea 250 Skimmer or Pump Wanted 15 Sep 2016
[wtd] Sicce PSK600 Pinwheel Skimmer Pump Wanted 30 Aug 2016
[wtd] Skimmer 600l with intergrated pump Wanted 19 Aug 2016
[wtd] skimmer pump needed Wanted 19 Jul 2016