Safety connector and pulse mode on 7095 controller

Discussion in 'Tunze SA' started by Puppy, 14 Oct 2008.

  1. Puppy

    Puppy Lives for SPS

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    531
    Likes Received:
    13
    Location:
    Cape Town
    Hi George
    I hope my explanation below is clear ,if not please ask me what I might of missed
    What I have setup at the moment is 2 safety connectors (6105) connected to 2 of the (6201) streams.
    When setting the (7095) multi controller to pulse and cutting the power, the pumps wont come on.All the lights on the multi controller does stay on but "power" lights stay off on the controller.
    I tested it with the interval2 setting on the multi controller a few times and that works perfectly.
    Am I doing something wrong or can i assume that, if the power cuts, it not going to failover to battery when the multi controller is set to pulse.
     
  2. AdS Guest




    to hide all adverts.
  3. George

    George Sponsor

    Joined:
    10 Jul 2007
    Posts:
    522
    Likes Received:
    7
    Hello Puppy

    The pulse will only have no effect whether they come on or not, it only has an effect if you are on a different channel at the time of the power outage.
    How many pumps have you connected to the 7095 and what chanells are you using.

    George
     
  4. Puppy

    Puppy Thread Starter Lives for SPS

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    531
    Likes Received:
    13
    Location:
    Cape Town
    Hi Geoge ,I have 2 x 6101 and 2 x 6201 streams pumps connected to the 7095 controller.Both the 6201's is connected to an tunze safety connector
    On channel 1 ,I connected a 6101 and a 6201 stream pump
    On channel 2 , same as above.

    Like I explained I did cut the power myself yesterday and the pumps did not come on at all while on pulse mode.All the lights on the 7095 controller was on but not the power lights on the channels.
    I then manually changed the setting to Interval 2 and it started to work.
    What worries me is that next time when a power cut really happens I might not be here at all to do that.
     
  5. George

    George Sponsor

    Joined:
    10 Jul 2007
    Posts:
    522
    Likes Received:
    7
    Hello Puppy

    Ok stay with interval 2 for a couple of day let me play around with mine and I will come back to you. pleas sms your Tel no to 0836533197 so that I can contact you.

    George
     
  6. Puppy

    Puppy Thread Starter Lives for SPS

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    531
    Likes Received:
    13
    Location:
    Cape Town
    Thanks for your help George .Please let us know if u do have results.
    Funny thing is a few minutes ago I just did another test run on pulse mode and it worked fine.No changes where made at all to the current setup and yet it worked fine today on pulse mode.So now I am really baffled.
    I don't have a clue what went wrong with yesterdays tests and why its working today.
     
  7. Shaun

    Shaun Retired Moderator

    Joined:
    29 Aug 2007
    Posts:
    5,274
    Likes Received:
    15
    Location:
    KZN
    I presume you are running off a battery, have you checked the battery with a load on it.
     
  8. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    69
    Location:
    Cape Town
    Could the batteries have required time to be charged to full capacity before the test perhaps?
     
  9. Shaun

    Shaun Retired Moderator

    Joined:
    29 Aug 2007
    Posts:
    5,274
    Likes Received:
    15
    Location:
    KZN
    Common problem battery shows 12.4v but with a load 8v (just an example)
     
  10. Puppy

    Puppy Thread Starter Lives for SPS

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    531
    Likes Received:
    13
    Location:
    Cape Town
    Thanks guys but that's not the problem .I have tested it with a multimeter before and after it went in.
     
    Last edited: 15 Oct 2008
  11. George

    George Sponsor

    Joined:
    10 Jul 2007
    Posts:
    522
    Likes Received:
    7
    Hello Puppy

    Just done a test myself and all was ok in pulse mode, sometimes when resetting it might go onto (7095) feed mode hence it does not work.
    Give it a few more tests on pulse mode in the next day or so.
    If it happens again try removing the plug completley from the wall socket that powers your pumps so as to remove all electrical charge and to reset the controller.
    This will most likley work 100%
    Keep me posted, but I don't think you will have any more problems.

    Regards

    George
     
  12. Puppy

    Puppy Thread Starter Lives for SPS

    Joined:
    12 Mar 2008
    Posts:
    531
    Likes Received:
    13
    Location:
    Cape Town
    Thanks for the prompt response George and thanks for testing on your side as well.
    I will test it a few more times over the next few days and will keep u posted with any bad results.
     
Recent Posts

Loading...
Similar Threads - Safety connector pulse Forum Date
[wtd] Tunze safety connector Wanted 6 Mar 2014
Tunze safety connector - Charging Batteries in series Anything DIY Related 14 Jul 2013
Electricity Safety for Marine Tanks Needed General Discussions and Advice 2 Jun 2015
Tank Safety Calculator Beginner Discussions 22 Feb 2012
Safety of cement in tank General Discussions and Advice 2 Sep 2011
Safety Factor for Rimless tanks General Discussions and Advice 22 Aug 2011
Children's play area - Safety Hazard !!!!..boy dies The Sump 29 Aug 2009