Rust red filter sock

jpvd007

Bristleworm
Joined
3 Aug 2012
Posts
54
Reaction score
16
Location
Dunsbourgh,Western Australia
E9393588-065E-4796-B142-1630BC538B0A.jpeg
Hi all
It’s been a while since posting but all’s been going well till this little problem has come up over the last 2 weeks. This is the second sock change that I have had this happen and I was wondering what is causing this problem. On inspection of the overflow pipe running in to the sock I also found the rust colour slim coating the pipe as well as in other pipes in the protein skimmer the phos reactor and the return pump intake. All of the places it is growing are high flow areas.

It is not at all in the tank it self only in the no light areas and pipes.

Is this a form of cyno? Or some other algae.

The water parameters are as follows
PH 8
Phos 0ppm
Cal 380
Ammonia 0ppm
KH 143
Nitrite 0ppm
Nitrate 40ppm

So the nitrate is high but that’s the only one out of whack and when the first sock was red the nitrates at that time were only 5ppm.
 

leslie hempel

Sponsor
Joined
7 May 2007
Posts
17,103
Reaction score
1,012
Location
Gonubie East London
possibly a pigment from the food you feeding?
 

jpvd007

Bristleworm
Joined
3 Aug 2012
Posts
54
Reaction score
16
Location
Dunsbourgh,Western Australia
possibly a pigment from the food you feeding?
That was my first thought after starting a new coral food just before this happened the first time but that was 4 days after the new feeding and I have not fed it since, would this old food still be in the system two weeks after the feeding? If so that’s crazy.
 

jpvd007

Bristleworm
Joined
3 Aug 2012
Posts
54
Reaction score
16
Location
Dunsbourgh,Western Australia
8C04C6D4-6060-42B7-9FFE-25F259F530F3.jpeg
FA2DA926-D115-4CD0-B83F-515C2E240818.jpeg
1A6B84D6-FA18-474B-90CB-D57070C54C88.jpeg
3F4A2100-ED3A-403B-9AC9-5B246F6AFCDA.jpeg


Okay so this is what the other parts of the sump look like including the skimmer cup. I am still not convinced it was the food that was fed as This is getting worse over night the reactor was not as full of the red stuff yesterday. I also put a new sock in yesterday and within 6 hours of filtering it looked like this.
 

Joshua1

Chromis
Joined
28 Jul 2014
Posts
610
Reaction score
196
Location
Centurion
Are you using NSW or are you mixing/buying water?

Are you dosing anything?
 

Joshua1

Chromis
Joined
28 Jul 2014
Posts
610
Reaction score
196
Location
Centurion
I have read before that rowaphos gives off a red dust even after thorough rinsing.

Maybe switch off the rowaphos reactor and see if the situation improves
 

Top