Noisy Pump!?

Discussion in 'Protein Skimmers, Mechanical Filtration' started by llewellyn, 12 May 2010.

  1. llewellyn

    llewellyn

    Joined:
    28 Jan 2010
    Posts:
    412
    Likes Received:
    5
    Location:
    Durban
    Hi Guys. I have a Reef Octopus ORCA-100 in sump skimmer. rated 600 litres
    Its only been running for 3 weeks now and for the past 2 days the pump sounds like a diesel truck idling. Please can someone tell me what this noise is or what it could be :baffled:
     
  2. AdS Guest




    to hide all adverts.
  3. FransSny

    FransSny

    Joined:
    16 Oct 2008
    Posts:
    5,697
    Likes Received:
    67
    Location:
    Hermanus
    llewellyn, just unhook it , open it up and see if it hasnt "sucked" in something and that the impeller and shaft is still in tackt
     
  4. neo

    neo

    Joined:
    25 Jun 2009
    Posts:
    582
    Likes Received:
    2
    Location:
    Centurion
    I had the same problem, also an orca 100 int, also after about 3-weeks, the impeller is bent (take it out and check against a straight edge), take it back to your supplier to have the impeller replaced, you have a 1-year guarantee and they must replace it[FONT=&quot]. [/FONT]
     
  5. llewellyn

    llewellyn Thread Starter

    Joined:
    28 Jan 2010
    Posts:
    412
    Likes Received:
    5
    Location:
    Durban
    Thats what I thought, and I did open it up and nothing was stuck. Put it back in and its silent but after a few minutes the noise starts again.

    Thanks Neo, okay just to clear things up is the shaft that thin stick that goes in and the impeller the the part which has a magnet that fits into the pump?
     
  6. neo

    neo

    Joined:
    25 Jun 2009
    Posts:
    582
    Likes Received:
    2
    Location:
    Centurion
    yip -uh yes i mean (my father-in-law complains when i use yip), in my case the impeller was bend and you could see it with no trouble.

    one other thing, there are two very small washers that goes on either side of the impeller onto the shaft, they sit between the impeller and the rubber bush, the bush is inside the casing as well as the cap that you lock down, ensure these washers are in place.
     
  7. llewellyn

    llewellyn Thread Starter

    Joined:
    28 Jan 2010
    Posts:
    412
    Likes Received:
    5
    Location:
    Durban
    Yes they are in place. I got the shock of my life when 1 of those tiny washers almost fell down the sink. Was putting it back together on the floor after that:lol:
    I'll check if everything has a straight edge because I cleaned it out and put it back together in tackt. Maybe the shaft is slightly bent. Thanks for your help bud:thumbup:
     
  8. Sentari

    Sentari

    Joined:
    15 May 2009
    Posts:
    2,084
    Likes Received:
    6
    Location:
    Weltevreden Park, Johannesburg
    Same thing happened to me last night with my ORCA-100-Int.

    Bought it from Lanzo. Just waiting for his reply.
     
  9. llewellyn

    llewellyn Thread Starter

    Joined:
    28 Jan 2010
    Posts:
    412
    Likes Received:
    5
    Location:
    Durban
    I had to get a replacement impellar. It worked for like 2 days then the noise started again. I took it back and got the whole pump replaced. Good Luck Sentari. It's a common problem with these pumps. Might be just your impellar though
     
  10. HenkHugo

    HenkHugo

    Joined:
    10 May 2007
    Posts:
    3,629
    Likes Received:
    29
    Location:
    Cape Town
    not good! not good at all! i just ordered the orca 100....
     
  11. llewellyn

    llewellyn Thread Starter

    Joined:
    28 Jan 2010
    Posts:
    412
    Likes Received:
    5
    Location:
    Durban
    I'm sure all of them dont have this problem. Great skimmer though :thumbup:
     
  12. neo

    neo

    Joined:
    25 Jun 2009
    Posts:
    582
    Likes Received:
    2
    Location:
    Centurion
    mine starts the rumble-moan-rattle sound when it gets dirty, just pull the pump out, dismantle the insides and clean, flush the hole the impellor goes into with a strong jet of water, will be happy for another 2 months.
    (i have added a proper filter sock now, should take longer to get dirty this time)
     
  13. Manic

    Manic Moderator

    Joined:
    12 Mar 2009
    Posts:
    3,313
    Likes Received:
    58
    Location:
    Johannesburg, Edenvale
    Mine had the same problem (Orca 135 INT). It isn't the pump that makes the noise but rather the whole skimmer vibrating on the glass. I just put some rubber pads under the skimmer and problem solved.
     
  14. Sentari

    Sentari

    Joined:
    15 May 2009
    Posts:
    2,084
    Likes Received:
    6
    Location:
    Weltevreden Park, Johannesburg
    Trust me its the pump / impellor.

    They have bubble plates and rubber feet on the OTP-2000. I know when its a pump or when its the skimmer etc.
     
  15. HenkHugo

    HenkHugo

    Joined:
    10 May 2007
    Posts:
    3,629
    Likes Received:
    29
    Location:
    Cape Town
    well it's started! 10 days in.... sounds like its eating its own young....
     
  16. FransSny

    FransSny

    Joined:
    16 Oct 2008
    Posts:
    5,697
    Likes Received:
    67
    Location:
    Hermanus
    I am with Manic on this Henk...both mine have been running for 6 moths (without a clean etc) no probs. In your case I think its the bucket it is standing on actulattly vibrating on the glass. I have some rubber matting in my car, will give you some when I see you later
     
  17. HenkHugo

    HenkHugo

    Joined:
    10 May 2007
    Posts:
    3,629
    Likes Received:
    29
    Location:
    Cape Town
    no i cleaned it out, fiddled around and now it seems fine
     
  18. HenkHugo

    HenkHugo

    Joined:
    10 May 2007
    Posts:
    3,629
    Likes Received:
    29
    Location:
    Cape Town
    cleaned it out now for the 3rd time. it seems the impeller is shifting to the front. its got a 7 to 9 mm travel on the shaft and it then runs against the front cover. Am i missing a spacer of some sort?
     
  19. Manic

    Manic Moderator

    Joined:
    12 Mar 2009
    Posts:
    3,313
    Likes Received:
    58
    Location:
    Johannesburg, Edenvale
    I've got two spacer on mine. A thin washer on the bottom and a thick washer on top (Above the impeller).
     
  20. Manic

    Manic Moderator

    Joined:
    12 Mar 2009
    Posts:
    3,313
    Likes Received:
    58
    Location:
    Johannesburg, Edenvale
    I still think it is from vibrations on the glass though. I tried everything on mine until I put rubber feet on the bottom of the skimmer.
     
  21. HenkHugo

    HenkHugo

    Joined:
    10 May 2007
    Posts:
    3,629
    Likes Received:
    29
    Location:
    Cape Town
    can you take a photo please? no its got scuff marks on the front cover - when i pick it up it still makes the same noise.
     
Recent Posts

Loading...
Similar Threads - Noisy Pump Forum Date
Noisy Seio Pumps Beginner Discussions 15 Jul 2013
Lifetech 4660 pumps really noisy General Discussions and Advice 23 Mar 2013
Noisy Sicce Pumps Pumps and Waterflow 17 Aug 2012
Return Pump noisy Beginner Discussions 27 Mar 2011
Noisy Pump Pumps and Waterflow 13 Jan 2011
Noisy Return Pump Beginner Discussions 2 Sep 2010
damn +@!/! noisy return or skimmer pumps!??? Pumps and Waterflow 3 May 2010