New / old tank setup

Discussion in 'Beginner Discussions' started by chikaboo, 16 Jan 2009.

  1. chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Hi guys i'm back - hows every 1 keeping - was missing chatting to every1 - i was comtemplating sumthing - since my last mishap with topping up with NSW - i want to check with everthing b4 introducing more livestock - i am busy loading sum pics so i need your'lls 2c advice - will appreciate all i can get busy with this today the whole day so please bear with me - thanx
     
  2. Guest




  3. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    70
    Location:
    Cape Town
    Cool Chikaboo! Nice to see you back online! And you are MORE than welcome to ask as many questions as you want!
     
  4. dallasg

    dallasg Moderator

    Joined:
    14 Dec 2008
    Posts:
    16,802
    Likes Received:
    591
    Location:
    Sandton
    if i can help, i will
     
  5. dallasg

    dallasg Moderator

    Joined:
    14 Dec 2008
    Posts:
    16,802
    Likes Received:
    591
    Location:
    Sandton
    welcome back too
     
  6. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    ok lets start with main tank dimensions length 1930cm x 620cm high x 600cm deep then water flows into a 600cm high x 500cm length x 160 deep 3 chamber tank (side of main tank) then falls into the sump with 990cm length x 500cm deep x 260cm high
     
  7. dallasg

    dallasg Moderator

    Joined:
    14 Dec 2008
    Posts:
    16,802
    Likes Received:
    591
    Location:
    Sandton
    sounds interesting
     
  8. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    In my original setup i on the floor i had 25mm pipes with slots in them all connected to 5 uplift 32mm pipes with 10cm airstones in them - must i get rid of this or not?
     
  9. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    70
    Location:
    Cape Town
    You do not NEED airstones in marine tanks, IF your water surface is agitated enough by HUGE water flow inside your tank. Also - the skimmer supplies MORE than enough air to oxygenate the water thoroughly.....
    So - YES - you can remove this....

    BTW: have you now sorted your issue with the water salinity COMPLETELY, Chikaboo?

    Were you able to get hold of a better skimmer and RO machine perhaps?
     
  10. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Ok will post a pic of a skimmer and then your'll will let me know????[​IMG][​IMG]
     
  11. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    70
    Location:
    Cape Town
    It is indeed FAR better than the one you had..... Not one of the best though. BUT, you will indeed see a HUGE improvement already after this skimmer starts working!
     
  12. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    [​IMG][​IMG]
     
  13. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Ok as for The RO water spoke to the water shop i need to know - the 5 stage Ro filter system for kitchens is there no way to tap of there for the fish?
     
  14. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    70
    Location:
    Cape Town
    You can put in a T-piece and 2 taps out of the outlet, Chikaboo..... So, I presume that this is RO only, right? Not that it is a problem at all....
    No DI stage to it?

    BUT, were you able to get some RO water for in the "meanwhile"?
     
  15. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Yes from Oasis not bad price 80c a litre but i think over time it will b too expensive hence me looking for the units - i bought 100ltr for time being
     
  16. jacquesb

    jacquesb Retired Moderator

    Joined:
    29 May 2007
    Posts:
    17,868
    Likes Received:
    70
    Location:
    Cape Town
    Good show Chikaboo!

    Yeah - that's why MOST of us end up buying our own RO filtration units.... the 80 cents a litre does become a bit much over a long period of time! :)
     
  17. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    ok bout the pipes and airstones i think let me show your'll a pic then your'll know what i'm talking bout
    [​IMG]
     
    Last edited by a moderator: 22 Jan 2009
  18. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Hi these r the pumps i had inside 2 x heto pumps 3 x viaaqua - so 5 in total turning the water inside the tank

    [​IMG]

    [​IMG]

    148449705c500fcff.jpg
     
    Last edited by a moderator: 22 Jan 2009
  19. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    ok this is the "side filter" if i can call it that 148449705ef923733.jpg
    then this is the sump 148449705f34b8a25.jpg
     
  20. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    Hi guys is every1 gone to lunch and nobody invited me? ?Hows the equipment so far - not good enough - throw away?
     
  21. OP
    chikaboo

    chikaboo

    Joined:
    2 Jan 2009
    Posts:
    4,980
    Likes Received:
    48
    Location:
    Newcastle - KZN
    ok what bout this crushed coral can i use it or i have sea sand lots of it as well - must i use that in sump?
    14844970608bdfa63.jpg
     
    Last edited by a moderator: 22 Jan 2009

Recent Posts

Loading...
Similar Threads - tank setup Forum Date
A lot in one thread.... new tank setup at school: General Discussions and Advice 23 Jan 2017
New tank and sump setup advise General Discussions and Advice 15 Dec 2016
[wtd] Complete Marine Tank Setup Wanted 23 Feb 2015
[wtd] 6mm tank wanted for fresh water setup Wanted 3 Feb 2015
[wtd] Tank,stand,sump setup - DBN Wanted 22 Oct 2014
Quarantine / Hospital tank setup General Discussions and Advice 5 Oct 2014
Setup New Nano Tank Aquaria 120L Nano Tanks 21 Jul 2014