Urgent help needed Batteries corroded

Discussion in 'Urgent Help Needed' started by naptalene, 14 Apr 2013.

  1. naptalene

    naptalene

    Joined:
    6 May 2007
    Posts:
    365
    Likes Received:
    4
    Location:
    Randburg
    Hi guys,

    My tank is cycling and I bought an Energizer led light for my sump when I'm working . Woke up this morning and it was in the sump and the tank is hazy.
    1 AAA battery has corroded through the top but looks like all of the material was still inside.

    I've kicked in AC and will replace most of the water later today. What do I need to test for and will my rocks be okay? It's a 70L totsl volume sterile tank that's been dosed with bacteria so no LR or anything so drastic changes are possible from my side
     
  2. AdS Guest




    to hide all adverts.
  3. mandarinman

    mandarinman

    Joined:
    18 Oct 2007
    Posts:
    6,377
    Likes Received:
    70
    Location:
    capetown,durbanville
    dose some seachem prime to get rid of xchlorine as more than likely the dc current has made an inpromptu salt chlorinator in your tank.(imo)
     
  4. naptalene

    naptalene Thread Starter

    Joined:
    6 May 2007
    Posts:
    365
    Likes Received:
    4
    Location:
    Randburg
    Thanks :)
    Should I look at something that can bind metals as well as that?

    Like the new sig pic lol
     
    Last edited: 14 Apr 2013
  5. mandarinman

    mandarinman

    Joined:
    18 Oct 2007
    Posts:
    6,377
    Likes Received:
    70
    Location:
    capetown,durbanville
    there is a seachem product in a bag that does that. consider running activated carbon as well(imo)
     
  6. mandarinman

    mandarinman

    Joined:
    18 Oct 2007
    Posts:
    6,377
    Likes Received:
    70
    Location:
    capetown,durbanville
    i just read through the post again. if there is nothing in tank. just drain an restart.
     
  7. naptalene

    naptalene Thread Starter

    Joined:
    6 May 2007
    Posts:
    365
    Likes Received:
    4
    Location:
    Randburg
    Cool.

    If I replace all water, my Matrix Media should retain what bacteria it has anyway correct?

    I'll still get the metal absorber as well and AC Is currently in the tank anyway. Will go get water shortly
     
  8. mandarinman

    mandarinman

    Joined:
    18 Oct 2007
    Posts:
    6,377
    Likes Received:
    70
    Location:
    capetown,durbanville
    cool man good luck. i had the same thing happen and i did waterchanges and ran that bag of cuprisorb i think it is and my livestock excluding clam survived a couple of years ago.
     
  9. naptalene

    naptalene Thread Starter

    Joined:
    6 May 2007
    Posts:
    365
    Likes Received:
    4
    Location:
    Randburg
    Thanks man, appreciate the help.
    Thank goodness I have no livestock and lesson learnt. I was warned and forgot to change the tape on it. My bad.
     
Recent Posts

Loading...
Similar Threads - Batteries corroded Forum Date
Tunze safety connector - Charging Batteries in series Anything DIY Related 14 Jul 2013
Deep cycle batteries Power cuts 7 Jun 2013
Learned something new about batteries today Power cuts 14 Dec 2012
Batteries required... Test Kits, Controllers, Reactors and Dosers 9 Jul 2012
What must run from batteries? Or Genie? Power cuts 22 Sep 2009
Check your batteries! Power cuts 20 Apr 2009